ОБЩЕСТВЕН ДАРИТЕЛСКИ ФОНД, Стара Загора

Switch to desktop

Студенти финансират проекта си с дарителска кампания

STORM WAVE3Уникален електрически мотоциклет, ще бъде демонстриран в Стара Загора. Проявата е част от Първата околосветска обиколка с такъв мотоциклет, която стартира на 14 август и ще премине през София и Стара Загора на 18 август 2016 г. Информацията за световното турне може да се следи на сайта му www.storm-eindhoven.com.

Групово дарителство ще подкрепи първата околосветска обиколка на електрически мотоциклет разработен от група холандски студенти. След 2 години на подготовка, 23 студенти от Eindhoven University of Technology - Холандия, започват най-голямото предизвикателство на живота си - за 80 дни те ще изминат 26 000 км около света на самостоятелно разработен електрически мотоциклет Storm Wave.

За да мине това пътуване гладко, студентите са започнали кампания за набиране на средства на стойност 40 000 евро. Набраните пари ще се използват за батерии. Всеки дарител може да избира между дарение от 25 до 1500 евро, като всяка сума отговаря на определен компонент. https://www.storm-eindhoven.com/crowdfunding

„Това е върхово техническо постижение, бъдещето на двуколесните транспортни средства”, коментира Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора, съорганизатор на проявата.

„Изключително екологични и ефективни са този вид мотоциклети. Иновативното са батериите, те се модулни, сменяеми и се зареждат от контакт за 7 минути”, обясни Ваня Беновска, директор на Регионалния офис за Югоизточна Европа на Световния алианс за децентрализирана енергетика.

Разработката е подкрепена от множество водещи фирми във всички браншове. Параметрите на мотоциклета са: Мощност 35 KW, 380 км пробег с едно зареждане, 24 сменяеми батерии, ускорение от 0 до 100 km/hза 5 сек, тегло с батерии/без батерии 378/240 кг.

„Много хубав мотоциклет са разработили. Това, че е безшумен е добре, особено за по-дълги пътища, защото при повече шум, умората е по-голяма”, коментира Младен Цветков от рокерски клуб „Фриуиндрайдър“ Стара Загора, който също се присъедини към подкрепата на събитието.

На 18 август 2016 г., на автомагистрала Тракия, електроскутерите на община Стара Загора ще посрещнат процесията на холандските студенти и ще ги съпроводят до площада пред Общината, където в 14 часа ще бъдат приветствани от кмета и ще направят демонстрация. Старозагорци са поканени, да дойдат на площада и да видят уникалния мотоциклет.

Повече информация за старозагорското събитие можете да намерите на фейсбук страницата му:https://goo.gl/PjdnBN

След това студентите ще отпътуват за Турция.

Copyright © 2011 Обществен дарителски фонд - Стара Загора. Всички права запазени. Сайтът е обновен по проект „Институционално укрепване на Обществен дарителски фонд – Стара Загора”, финансиран от Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Развитие на обществените фондации в България (юли 2011 – юни 2013) с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

Top Desktop version