ОБЩЕСТВЕН ДАРИТЕЛСКИ ФОНД, Стара Загора

Switch to desktop

Работим за това, животът на хората да става по-добър

Daniela DimitrovaМисля, че фондацията е един обединяващ център на хора, институции и бизнес. Място, където всички участници в обществения живот могат да се срещнат, да поставят проблемите, да обсъдят различни решения и най-важното след това всички заедно да продължат в една посока за да става техния град по-добър и по-красив.

Интервю на Даниела Димитрова, Председател на УС на „Обществен дарителски фонда Стара Загора“

Обществената фондация обединява хората. Мисля, че ги прави доста по-добри, по-щастливи. Самият факт, че не само съществуваме от десет години, но и фондацията се развива добре означава, че хората имат нужда от нея.

Моделът „Обществена фондация“ на английски звучи Community foundation (фондация на общността). Обществен фонд е за съжаление не най- точния превод, но най- близкия и вече наложил се като понятие в обществото. Това е модел на местно дарителство. За разлика от обичайните фондации, които работят за дадена кауза или за конкретен проблем, обществения фонд работи на географски принцип. Много често хората ме питат: „Вие като сте фондация, за какво събирате пари?” А всъщност отговорът е, че ние работим за Стара Загора. Ние работим за това, животът на хората в нашия град да става все по-добър и по- добър.

Моделът обществена фондия възниква преди почти 100 години. През 1914 г. Фредрих Гоф – известен банкер и адвокат същевременно, създава първата фондация в Кливланд с идея да се постигне организирана филантропия вместо до тогава съществуващото хаотично дарителство. Неговата мечта, която тогава е била да се подсигури капитал за бъдещите поколения жители на Кливланд, вече надминава и най- смелите очаквания. Фондацията разполага 1,8 милиарда долара инвестиран капитал, от чиято печалба фондацията годишно раздава грантове за 85 милиона. Именно наличието на капитал е основната черта, която отличава обществения фонд от останалите фондации по света. Но за съжаление старозагорския фонд е успял да задели за сега една съвсем малка сума.

Членовете на Фонда са около 200 човека в различните органи. Повече от 100 души са Съвет на дарителите, 21 диши съставляват Контролен орган и един не малък Управителен съвет. Всяка година работим по различни каузи, които се определят от нашия Съвет на дарителите съобразно мисията на организацията. Всяка година имаме различни приоритетни области – образование и извънучилищни детски и младежки и инициативи, подобряване на градска и околна среда, опазване на културно историческо наследство, спорт и здраве и лечение за деца с ортопедични заболявания.

За Обществен дарителски фонд – Стара Загора е важно да се повиши гражданското участие в решаването на местните проблеми. Когато хората поемат контрол над проблемите, които ги касаят, а не да чакат някой от вън да ги реши вместо тях, едва тогава ще се подобрят условията и начина им на живот.

За щастие ние живеем в регион с доста добре развит бизнес, който има възможности да дарява. Да не забравяме все пак, че голяма част от учредителите на фонда са старозагорски бизнесмени, което изключително много ни помага да работим добре. Тези хора и техния авторитет привличат и много други дарители.

Любимите каузи на бизнеса продължават да са свързани с децата. Последното проучване, което направихме показа, че бизнеса е склонен да дарява за подобряване базата на училища, детски градини и други детски заведение, за подкрепа на талантливи деца, за осигуряване на условия за спорт за деца и младежи и предоставяне на други услуги при отглеждане на децата – занимания по музика, танци, изобразително изкуство и т.н. За нас бяха по интересни отговорите на въпроса: „Какво иска да дарява бизнеса?”. Бизнесът е склонен да дарява еднакво както средства така и материали, а голям брой от работодателите са склонни да подкрепят служителите, които искат да се ангажират с благотворителност като добавят към индивидуалните им дарения.

Предполагам, че хората научават за Фонда именно от събитията, които организираме, от много проекти, които сме подкрепили. Не знам как точно научават, но в офиса ни постоянно идват нови хора, които търсят подкрепа или заявяват своето желание да подкрепят дадена кауза, или да работим съвместно за нещо. Много ни се иска да вярваме, че сме допринесли към това – Стара Загора да става по-злен град, по-красив, по-спортен и по-приятен за живеене. Дано да сме успели, дано да имаме принос към всичко това.

Интервюто е по материал публикуван за пръв път в Блога на Фрамар http://goo.gl/27TiUm

Автор: Даниела Димитрова, Председател на УС на „Обществен дарителски фонда Стара Загора“ 

Фондът работи с подкрепата на ФРГИ по програма „Развитие на обществените фондации в Бългрия“. Разказът е част от поредицата „15 истории за успеха“, създадена по случай отбелязването на 15 години Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Copyright © 2011 Обществен дарителски фонд - Стара Загора. Всички права запазени. Сайтът е обновен по проект „Институционално укрепване на Обществен дарителски фонд – Стара Загора”, финансиран от Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Развитие на обществените фондации в България (юли 2011 – юни 2013) с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

Top Desktop version