ОБЩЕСТВЕН ДАРИТЕЛСКИ ФОНД, Стара Загора

Switch to desktop

ОДФ с шест дарителски иницативи

download 2В началото на септември „Обществен дарителски фонд – Стара Загора” започна работа по нов проект „Моето училище – твое бъдеще”, който има за цел да обедини бивши възпитаници (алумни) на средни училища,  които да станат редовни дългосрочни дарители за каузи свързани с училището, което са завършили.

"Идеята на инициативата е да се създадат, условно казано, клубове на завършилите средните училища , които да подпомагат всеки своето собствено училище. Изпратихме покана към почти всички средни училища в Стара Загара и решихме да работим с тези които се отзоват и които са най-активни. Всички 6 кампании са качени в сайта www.platformata.bg, всички ще имат и DMC." споделя Даниела Димова, ръководител на проекта.

В проекта се включиха пет училища, както и инициативната група по създаването на Монумент Интеркосмос 1300 години България. Представяме ви каузите по които ще се набират средства:

„Да върнем живота в картата на Черно море в Езиковата в Стара Загора” / ГПЧЕ „Ромен Ролан”
Възстановяване на една от забележителностите на града - релефната географска карта на Черно море и държавите около него създадена от учителя по география Иван Симеонов през 1961 година. Встрани от нея е разположен и малък алпинеум създаден по същото време заедно от учители и ученици.
Възстановената карта и обновения алпинеум ще се превърнат в интересно място за провеждане на уроци на открито, място на което да покажеш на най-малките, че територията на България има формата на лъв, място, което гостите на Стара Загора да посетят.

„Vet мултиMed проектори за по-качествено образование” / НПГВМ „Иван Павлов”
Едва пет са професионалните гимназии у нас, в които се обучават бъдещите кадри за ветеринарната медицина. Една от тях е Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов” в Стара Загора. За нуждите на по-качествено образование са нужни мултимедийни проектори, за да се подобри качеството на преподаване: то ще стане нагледно, достъпно и разбираемо, особено и в условията на обучение от разстояние в електронна среда.

„Саксофонът между джаза и класиката” / НУМСИ „Христина Морфова”
За пръв път в България НУМСИ „Христина Морфова” ще организира в Стара Загора единствен по рода си международен конкурс за саксофонисти. Саксофонът се свързва предимно с произведения в поп и джаз музиката. Идеята на конкурса е да се популяризира саксофона като инструмент в класическите произведения. Конкурсът ще търси талантливи млади музиканти, които ще изпълняват класически и джазови произведения. Най-големите дарители ще получат покана за участие в гала концерта на лауреатите на конкурса.

„Да преоткрием света на природните науки!” / ПГЕ „Джон Атанасов”
Да създадем и оборудваме Кабинет по природни науки. В него ще можем да провеждане опити в реална лабораторна среда. Кабинетът ще разполага с модерно оборудване и разработени модерни технологии в областта на физиката, химията и биологията. Учениците от 8 до 12 клас ще използват кабинета за срещи, за дискусии и за състезания. Той ще се използва и за работа по проекти и „Занимания по интереси“.

„Езиково обучение в МГ – да го направим по-добре!” / ППМГ „Гео Милев”
Интерактивната среда в клас е изключително подходяща при чуждоезиковото обучение, тъй като често учителите могат да ползват допълнителни ресурси. Чрез изграждането на ИКТ инфраструктура в кабината учениците ще могат да ползват е-учебници на различните издателства, е-платформи за обучение, допълнителни софтуерни и дигитални продукти, мултимедийни файлове и презентации. Те ще имат възможност да осъществяват качествена интерактивна жива връзка с други образователни институции извън България. Така учениците ще имат достъп и до огромен ресурс от допълнително учебно съдържание по общообразователните предмети на чужд език.

„Помогни Спътник Интеркосмос да кацне в Центъра на Вселената”
През 2021 г. се навършиха 40 години от изстрелването на спътници „Интеркосмос България-1300“. Това е поводът в гр. Стара Загора да се изгради Монумент с копието на спътника. Той ще бъде експониран в реален размер в прозрачен купол в най-новия парк на Стара Загора. Проектът е модерен и интерактивен. Предвидени са 4 светлинни вертикални табла, на които ще се изписва информация за програмата Интеркосмос. Те ще се захранват от посетителите чрез велосипеди, генериращи електричество. Той ще се впише в обновената градска среда и бързо ще се превърне в поредната забележителност.

Проектът е финансиран по програма „Развитие на дарителството на местно ниво” от Сдружение „Платформа АГОРА и Фондация „Америка за България”. Изявленията и мненията изразени тук, принадлежат единствено на Фондация „Обществен дарителски фонд и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България” или нейните партньори.


Фондация „Америка за България” е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.
Фондацията е плод на успеха на Българо-америкснакият инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация” www.usa4bg.org

Copyright © 2011 Обществен дарителски фонд - Стара Загора. Всички права запазени. Сайтът е обновен по проект „Институционално укрепване на Обществен дарителски фонд – Стара Загора”, финансиран от Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Развитие на обществените фондации в България (юли 2011 – юни 2013) с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

Top Desktop version