ОБЩЕСТВЕН ДАРИТЕЛСКИ ФОНД, Стара Загора

Switch to desktop

Благотворителна детска иконописна изложба

ikonaТрийсет деца от старозагорската иконописна школа ще открият самостоятелна изложба в Художествената галерия на 11 април 2017 г. от 17:30 часа. Изложбата е с благотворителен характер и има за цел набиране на средства за създаване на малък православен център за деца.

С благословението на Негово Високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприан, на Велики вторник (11 април 2017г.), в 17.30 ч., в малката зала на Художествената галерия в Стара Загора, 30 деца от Ателието по иконопис при неделните училища „Св.Игнатий Старозагорски“ и „Света Троица“ с ръководител Зорница Иванова, ще открият третата си благотворителна изложба. В навечерието на Великден, посетителите ще видят вдъхновените творби на 30 автори, които са на възраст от 4 до 17 години.

Средствата от закупените творби ще бъдат използвани за реновиране на една от сградите в храм „Св.Троица“. Целта е в нея за в бъдеще да се помещават двете неделни училища, а Ателието по иконопис да се превърне в малък православен център за децата. Събраните средства засега от първите две благотворинетли изложби са 18 200 лв. А необходимата сума е 30 000 лв. Другата цел на изложбата е популяризирането на каузата сред хора, които имат възможност да подпомагат материално окончателното събиране на сумата.

Зорница Иванова сподели пред Долап.БГ, че Ателието по иконопис е естествено продължение на заниманията на децата в неделните училища по вероучение. Иконата е изначално изкуство, което съпътства православието още от създаването му. Тя е неизменна част от православната литургия. Ателието посещават деца, които имат желание и вътрешен импулс да навлязат още по-дълбоко в православието .

статията е публикувана със съкращения

източник: dolap.bg

Copyright © 2011 Обществен дарителски фонд - Стара Загора. Всички права запазени. Сайтът е обновен по проект „Институционално укрепване на Обществен дарителски фонд – Стара Загора”, финансиран от Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Развитие на обществените фондации в България (юли 2011 – юни 2013) с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

Top Desktop version